Intervju Brian Cox


Brian Cox om succérollen i Succession

”Logan och jag har mycket gemensamt”

Kritiker hyllar den. Tittare älskar den. Succession anses vara en av HBO Max bästa serier någonsin, men för huvudrollsinnehavaren Brian Cox kom det inte som en överraskning. Allente fick en pratstund med mannen bakom karaktären Logan Roy. Ett samtal om deras likheter, drivkrafter, överklassnonsens och en viss svensk Hollywood-stjärna.Den mäktiga patriarken

Berätta lite kort om Logans karaktär och drivkraft, för den som inte sett Succession. 

Det enda som egentligen betyder något för Logan är hans imperium. Hans karriär. Det är det som håller igång honom och det enda han förstår sig på. Han har ägnat hela sitt liv åt att skapa och utveckla Waystar Royco. 

Han har aldrig varit en bra far och har inte funnits där för sina barn. Företaget har alltid varit hans prioritet. 

"Han är en väldigt olycklig, ensam och ganska tragisk individ."

 

Du har sagt att du känner en viss tillgivenhet för Logan, att han är en missförstådd man. Vad menar du med det? 

Publiken ser Logan och drar snabbt sina slutsatser, vilket är fullt förståeligt. Men jag tänker att de tar fel. Logan har blivit den han är efter en rad besvikelser. Han hade förmodligen höga ideal från början, men har tappat det längs vägen. 

Han är en väldigt olycklig, ensam och ganska tragisk individ. Just därför förstår jag och känner medlidande med honom. När han väl får lite vänlighet är han så tacksam, med det sker inte så ofta.

Logan och jag har mycket gemensamt, vi är båda besvikna på ”det mänskliga experimentet”. Men personligen är jag optimistisk och tror att det kommer bli bättre. 

Har du fått reda på hela Logans bakgrundshistoria? Vad har han varit med om? 

Jag ger mina egna svar. Författarna målar berättelsen och sen är det upp till mig att visa Logans historia.  

Som barn tvingades Logan lämna Skottland under Andra världskriget. Med kindertransport (barntransport) togs han till Kanada, där han blev utsatt för övergrepp. Jag tror att hans far redan är död och att även hans mor dör, så vid den tidpunkten har han bara sin syster kvar.

När han till slut återvänder till Skottland får han jobb som journalist på en lokaltidning i Dundee. Logan var förmodligen driftig och idérik som ung, men tiden kom ikapp honom och övergreppen han fått utstå som ung får honom att gå en annan väg. Han byggde upp en mur, samtidigt som han fick mer och mer makt.

 

Kommer båda från en tuff bakgrund

Du och Logan kommer båda från en tuff bakgrund. Din pappa dog när du var 8 år, din mamma kämpade med psykisk ohälsa och pengar fanns inte i överflöd. Ändå kallar du din bakgrund för din superkraft, varför? 

Vi har alla en bakgrund och vi borde värdesätta våra rötter. Din bakgrund behöver inte låsa dig, utan kan hjälpa dig att växa i på alla möjliga olika sätt. Det finns en punkt i livet då det är upp till dig vad du gör med ditt liv. Red ut ditt förflutna, gå vidare och ta ansvar för dina egna handlingar. 

Jag kom till London som student på 60-talet. London representerar frihet för mig. Oavsett ursprung var alla välkomna. Det var så det började för mig. Men Storbritannien var samtidigt ett hierarkiskt klassamhälle, vilket gjorde det svårt för mig att få varierade roller. Det är det fantastiska med Hollywood, det är väldigt jämlikt. Så jag åkte dit för mer än 20 år sedan för att jag ville göra film och på den vägen är det.

 

"Jag visste redan från start att Succession skulle bli en succé. Jag kunde känna det."

 

En satir av verkligheten

Vad skulle du säga att Succession berättar om världsläget?  

Det finns element genom hela serien som återspeglar vad som sker i världen. Det är en satir av verkligheten. Jesse Armstrong (författare och skapare) har verkligen lyckats återspegla sanningen om hur människan är. Det är hans stora gåva. 

Jag visste redan från start att Succession skulle bli en succé. Jag kunde känna det. Folk älskar den här typen av familjehistorier.

 

Du fick hjälp av rådgivare som skulle lära dig förstå hur rika pratar och beter sig. Vad var det märkligaste du fick lära dig?   

Det där är bara nonsens. De rika gör precis som de vill. Rådgivarna sa till exempel att de rika aldrig bär överrock i bilen. Då kände jag “fuck that”, det är precis vad jag ska göra. Att det ska finnas en viss kod som rika ska följa, det är nonsens.

 

Skulle ha dött i första säsongen

Jag läste att Logan skulle ha dött i första säsongen, stämmer det? 

Ja, tanken var att jag skulle dö i slutet av första säsongen. Jag tror att manusförfattarna inte riktigt kunde bestämma sig. När jag tog upp det med Jesse Armstrong och Adam McKay (exekutiv producent), hade de ångrat sig. 

 

"I hela nio episoder spelade jag en karaktär från Québec, när jag egentligen var från Dundee."

 

Gjordes det några fler stora ändringar? 

Ja, jag föreslog tidigt att Logan skulle vara skotsk. Varpå Jesse Armstrong svarar ”Åh nej, han måste vara amerikan”. Så under inspelningen av första avsnittet fick jag veta att Logan var från Québec, Kanada. Men när vi sedan spelar in det nionde avsnittet, kommer Peter Friedman (Frank Vernon) fram till mig och säger ”Brian, visste du att de har ändrat Logans födelseort? Han är inte längre född i Québec. Han kommer från en stad som heter Dundee”. När jag säger att det är där jag är född, svarar han ”Oj, vilket sammanträffande!”.  

Detta kom som en överraskning för mig. Så i hela nio episoder spelade jag en karaktär från Québec, när jag egentligen var från Dundee.

 

"Först och främst hade inte Logan Roy pratat med mig... Han hade sagt till mig att go fuck yourself."

 

Som två grabbar från Dundee, om du träffade Logan Roy vad skulle du säga till honom? 

Först och främst hade inte Logan Roy pratat med mig. Han skulle tycka att jag var högmodig och stor i mun. Han hade sagt till mig att “go fuck yourself”. Ibland träffar man folk, blir lite för överentusiastisk och pratar så mycket att energin till slut lämnar rummet. Det är mitt problem. Och det hade Logan direkt snappat upp och lämnat rummet. 

Men om han hade lyssnat hade jag sagt “Älska inte dina barn för mycket. Gilla dem mer, älska dem mindre”. Kärleken kan brinna ut, gillandet gör inte det. 

 

Men tror du verkligen att Logan älskar sin barn? 

Ja, han älskar sina barn. Han är en dum man. Hur kan han älska det där jäkla gänget? Men han har själv aldrig upplevt kärlek, så han vet inte hur han ska uttrycka den. Hans många relationer genom åren har alltid slutat katastrofalt.

 

Allt förändras i den sista säsongen

"Jag älskar Alexander Skarsgård, han är fantastik."

 

Vår svenske stjärna Alexander Skarsgård spelar teknikvisionären Lukas Matsson, både i tredje och fjärde säsongen. Hur var det att spela mot honom? 

Åh underbart! Jag älskar Alexander Skarsgård, han är fantastik. Han kommer ju från en skådespelarfamilj, men är samtidigt så jordad. Han är en superduktig skådespelare och en jättefin man. Han gör sin karaktär så bra och har varit ett fint tillskott till serien. En av mina absoluta favoritavsnitt är med honom vid Comosjön. Mer om Matsson kan jag inte berätta, men saker kommer att hända...

 

Jag vet att du inte får berätta någonting om hur det slutar, men tycker du att Logan Roy, som en av de mest ikoniska tv-personligheterna, får det avslut han förtjänar?  

Ja, det tycker jag. Det bästa med brittisk författartradition är att de vet när de ska sluta, för att sluta på topp. Jesse Armstrong strävar alltid efter att göra historien komplett och det beundrar jag verkligen honom för. Han gillar inte oändlig tv, utan högkvalitativ underhållning. 

Då kanske det är dags att avsluta den här intervjun? Tack för att du gav oss Logan Roy. Vi kommer att sakna dig och serien. Nu kan du be oss att “fuck off”. 

Yes, you can all fuck off now!

 

Brian Cox om de andra karaktärerna

Kendall Roy

"Ken är den själfulla på många sätt. Men han är för själfull. Han har inte tillräckligt med disciplin och är en missbrukare. Man kan beskylla hans far för det, men som jag sa innan så är de ju vuxna nu."

Siobhan Roy

"Shiv var toppen innan successionsfrågan togs upp och Logan föreslog att det var hon som skulle ta över efter honom. Det förändrade henne."

Roman Roy

"På många sätt så tycker jag att det är Roman som borde lyckas bäst av barnen. Han har löst flera av företagets problem. Men samtidigt är han barnslig och inte helt redo. Men de är alla ganska tragiska figurer."

Tom Wambsgans

"Tom var en helt oskyldig man från Minnesota som kom in i familjen utan någon föraning. Det var innan hela successionsordningen tog fart."

Greg Hirsch

"Cousin Greg är en gåta. Det är något väldigt försumbart med honom. Han har en stor resa framför sig. Han kanske till och med är spinoffen, om de nu gör en sådan."

Connor Roy

"Connor har förmodligen mild autism. Han känner sig försummad av sin familj och går sin egen väg, tillsammans med sin märkliga partner. "

Se alla säsonger av Succession – med HBO Max hos Allente

Succession kretsar kring världens största medieimperium, familjeägda Waystar Royco, med den mäktiga patriarken Logan Roy i spetsen och hans fyra barns ständiga kamp om deras fars godkännande och en bättre plats i successionsordningen. Streama alla säsonger nu på HBO Max.

Succession säsong 4
Upptäck HBO Max-appen

Med HBO Max får du tillgång mängder av hyllade serier, både de allra senaste snackisarna och de största klassikerna. Dessutom ingår ett stort urval av populära storfilmer och dokumentärer i en mängd olika genres. Aktivera HBO Max-appen nu och börja utforska redan idag!

Kom igång med HBO Max
Allente-appen ingår

Allente-appen ingår för alla våra kunder och utbudet baseras på vilket tv-paket du har. Streama dina tv-kanaler och njut av ditt utbud på alla dina enheter – i hela EU! Allt du behöver göra är att skapa dina inloggningsuppgifter till appen.

Kom igång med Allente-appen