Adam Lundgren Hilma

Adam Lundgren: "Hilma satte färg på världen"

Adam Lundgren om Lasse Hallströms nya storfilm Hilma.


Han spelar Hilma af Klints bror Gustaf i Lasse Hallströms nya storfilm Hilma, ett epos som spänner över 1800-talets andra hälft och en lång bit inpå 1900-talet. En era då samhället förändrades i grunden – även sättet man såg på konst. – Man får en känsla av att de som levde då gick runt i en svartvit värld. I filmen får vi lära oss att Hilma satte färg på den världen och gjorde något helt nytt, säger Adam Lundgren.

Att träda in i Operakällarens matsal är som att resa hundra år bakåt i tiden. Runda bord med vita dukar, inramade av väggmålningar, förgylld ekpanel, kassettak och takkronor. Platsen är på många sätt en perfekt utgångspunkt för den svenska konstscenen runt det förra sekelskiftet. Då flanerade konstnärer som Anders Zorn och Albert Engström runt i dessa lokaler. Det skålades och det bråkades, egon blåstes upp och krossades. Det manliga geniet stod i centrum.

Idag är det en annan svensk konstnär, då långt från Operakällarens skrål, som fått huvudrollen på den internationella scenen. Hilma af Klint räknas numera till en av våra största svenska konstnärer, nära 80 år efter sin död.

Vi har fått revidera historien kring vem som var först med abstrakt konst. Man får en känsla av att alla gick runt i en svartvit värld, och så som hon jobbade med färger, det är inte riktigt det man tänker när man tänker på konst från den tiden, säger Adam Lundgren då vi träffar honom i en av salarna en våning upp från matsalen.  

Adam spelar Hilmas bror, Gustaf af Klint. Syskonens relation spänner över en lång tidsperiod, från 1800-talets senare hälft och långt in på 1900-talet. En period då synen på konst förändrades radikalt, modernismen fick fäste och de första stegen mot kvinnornas frigörelse inom konsten gjordes. Men trots vetskapen om Hilmas talang får Gustaf aldrig uppleva systerns genombrott.

Adam-Lundgren-Hilma-Viaplay-600x340.png

Adam spelar Hilma af Klints bror i Lasse Hallströms nya storfilm Hilma. 

 

– Tittaren kommer få se hur filmen gestaltar det visuella, vilka fantastiska färger Hilma jobbade med. Hon var otroligt modern i sitt tänkande och agerande.

Trots att Adam Lundgren själv inte anser sig vara särskilt konstkunnig medger han att det finns en förtrollning kring konstscenen runt förra sekelskiftet.

– Paris hade varit coolt att leva i då, det har ju varit en konstmetropol så länge. Prag besökte jag i somras och det hade också varit intressant, men Paris var speciellt, det var så…absintigt!

Han hejdar sig lite.

– Men det är ju som huvudkaraktären i Woody Allens film Midnatt i Paris konstaterar – man romantiserar alltid den tid man inte själv lever i.

Hilma har premiär 18 november

Missa inte Premiären av Hilma, filmen som utforskar Hilma af Klints gåtfulla liv, nu erkänd som en av västvärldens första abstrakta konstnärer. Från den 18 november ser du filmen direkt i Allente-appen eller på kanalen V film premiere kl 21.00 samma kväll.

Hilma Viaplay Original
Mitt liv som Lasse Hallström

Mitt liv som Lasse Hallström

En dokumentär om en av Sveriges största filmregissörer genom tiderna. Vi får lära känna Lasse som person och filmskapare genom arkivmaterial, Lasses egna ord och intervjuer med familj, vänner och kollegor. Premiär 18 november på Viaplay och i Allente-appen.

Viaplay ingår

Du vet väl om att alla serier och filmer på Viaplay ingår för dig med tv-paket Standard, Large eller Premium? Allt du behöver göra är att aktivera ditt konto på Viaplay.

Kom igång med Allente-appen

Allente-appen ingår för dig som är kund hos Allente. Streama dina tv-kanaler och njut av ditt utbud på alla dina enheter – i hela EU!