Mimosa Willamo intervju Cell 8
© 2022 Viaplay Group. All Rights Reserved.

Ny thrillerserie från Viaplay

Cell 8 - Kärlek, dödsstraff, korruption och hämnd


Efter filmatiseringen av författarduon Roslund & Hellströms första succéroman Box 21, kommer nu äntligen uppföljaren Cell 8 (Edward Finnigans upprättelse). I den nya thrillerserien återser vi Mimosa Willamo som polisinspektör Mariana Hermansson. Vi fick en pratstund med huvudrollsinnehavaren, som bland annat erkänner att hon aldrig skulle kunna jobba som polis och att hon gärna hade gjort rollen som Ronja Rövardotter.


Ett personligt polisdrama

I thrillerserien Cell 8 spelar du polisinspektör Mariana Hermansson – kan du berätta lite om seriens handling och om din roll? 
Den här gången är vi både i Stockholm och USA och temat kretsar kring dödsstraff. När jag läste boken första gången så förstod jag att de nu skulle göra Marianas roll lite större.
 
 

”Först tänkte jag åh nej, det är en för stor roll! Hur kan jag göra den? Haha.” 


Mariana har ett förhållande med John Frey (Freddie Wise), som har den andra huvudrollen. Först tänkte jag
åh nej, det är en för stor roll. Hur kan jag göra den? Haha. Men sen fick jag läsa manus och märkte att jag tyckte jättemycket om det. Det kändes mycket mer personligt, det handlar inte bara om poliser som jobbar med en utredning. Jag kände genast att det här blir ju mycket mer intressant att skådespela. Det kändes lite stressande att vara en huvudroll i en svensk serie, men allt gick bra. 

Cell-8_1140x641 (1).jpg


Everything is bigger in America
 

Om man gillade Box 21, vad kan man förvänta sig av nya Cell 8?  
Om man tyckte om första säsongen så tror jag det finns lite likheter, men det blir också mer personligt.  Sen skulle jag säga att allt bli lite större i andra säsongen. Kanske för att vi är i USA och ”everything is bigger in America”, haha. Vi filmar på större platser och med fler människor. 

 

Om mötet med författaren 

Har du träffat författaren Anders Roslund? 
Jo, det var innan coronapandemin jag träffade honom senast. Han var inte med och skrev andra säsongens manus, han var mer delaktig första säsongen. Men han har sagt att det är okej att vi hittar på lite eget. Sen vet man aldrig vad författaren ska tycka om resultatet. Efter första säsongen berättade han att han kunde stå bakom den, att vi hade gjort rätt. 
 

”Efter första säsongen berättade Anders Roslund att han kunde stå bakom den, att vi hade gjort rätt.” 


Har du hört något efter inspelningen av den nya säsongen? Vet du om han har sett den?
 

Nej, inte ännu. Men jag hoppas att han tycker om den här också.

Reds. anm. Vi bad Viaplay fråga författaren vad han tycker. "Cell 8 är den bästa filmatisering som gjorts av våra böcker. Inte ens Hollywoodfilmen med Rosamund Pike och Clive Owen är bättre", låter han hälsa.

 

Att komma tillbaka till karaktären 

Du har ju spelat rollen som Mariana tidigare, kände du dig varm i kläderna den här gången? Hur har du förberett dig? 
Alltid när man kommer tillbaka till en karaktär som man redan känner så känns det lättare skulle jag säga. Jag kunde börja med att koncentrera mig på andra saker, eftersom jag redan visste vem Mariana var. En del av jobbet var ju redan gjort, men jag fick veta nya sidor av henne.  

Har du fått vara med och forma din karaktär? 
Jo, manuset lever. Vi visste vilka scener vi skulle göra, men i båda säsongerna har jag känt att jag har fått säga om jag har haft egna idéer. Det har varit väldigt öppet när vi har filmat, det känns ganska speciellt och fint. Vi har rätt att i princip bestämma vad våra karaktärer gör, för vi känner dem ändå bäst.
 

“Jag inte är tillräckligt skarp för att vara polis, jag är lite all over the place, haha!” 


Kan du se några typiska likheter/olikheter med din egen personlighet i Mariana?
 

Det finns olikheter i att jag inte är tillräckligt skarp för att vara polis, jag är lite ”all over the place”, haha! Men i andra säsongen ser vi också hennes personliga liv. Hon var bra i skolan, gick direkt till polisskolan och var ”top of her class”, det kan jag förstå. Jag var också bra i skolan. Det har nog varit lättare att hitta en kontakt med hennes personliga liv och hennes personliga relationer. Det är alltid spännande att tänka på egna situationer, där jag själv har haft liknande känslor. Att relatera till sina egna vänner och sin familj. Hur långt är man redo att gå för de människor som är viktiga för en? 

Mer action i den nya säsongen 

Hur är det att spela polis? Är det mycket action i den nya säsongen och gör du dina egna stunts?  
Mariana har mer action i andra säsongen. Vissa, om man nu kan kalla dem stunts, har jag gjort själv. Men jag måste medge att i de scener när bilen kör i väldigt, väldigt hög hastighet och gör väldigt snabba svängar så är det inte jag som kör. Tyvärr. 

Hade du velat göra det? 
Jo absolut, jag tycker jättemycket om att köra bil vid inspelning. Men jag förstod också att det skulle ta så pass många timmar att lära mig köra perfekt och ofarligt, så vi lät någon annan göra det. 

 

Gigantiska bilar du bara sett på film 

Cell 8 utspelar sig till stor del i USA. Vad var roligast och vad var svårast under inspelningen? 
På grund av corona så kunde vi inte spela in på riktigt i USA. Nu vet jag inte vad produktionen tycker om att jag berättar att vi inte var där på riktigt, haha. De har gjort ett helt exceptionellt bra jobb i att göra platserna vi filmat på att se ut som USA, det var helt otroligt. Någonting som var roligt för mig var att vi hade amerikanska bilar. De är så stora! Det var helt otroligt att köra en pickup truck, som man bara har sett på film. Man måste hoppa upp och sedan hoppa ner från bilen. De är massiva!
 

“...vi har trailers dit skådisarna kan gå och ta en paus, plötsligt känns det ganska stort.” 


Apropå inspelningen i USA... Du har spelat både internationella, svenska och finska roller – hur skiljer det sig? Någonting du föredrar?
 

Både i Sverige och Finland så har man börjat filma i andra europeiska länder, till exempel i Baltikum. Till och med amerikanska och brittiska produktioner flyger mer och mer dit. De är väldigt proffsiga, man får lite större crew för i princip samma pris, arbetsspråket är engelska och vi har trailers dit skådisarna kan gå och ta en paus. Så här är det när man är i ”stora världen”. Var jag än har jobbat så har det varit väldigt proffsiga människor. Fina upplevelser. 

 

Det är människorna som gör det 

Du har medverkat i skräckfilm, dramakomedi, kriminaldrama, thriller osv. Någon genre du föredrar?
Nej inte riktigt, jag tycker att det har varit väldig lyxigt att ha fått göra så många olika grejer. Man kan göra vilken genre som helst, men det är människorna som man arbetar med som gör det. Då är det roligt oavsett sci-fi, drama eller komedi.
 

“...vem skulle säga nej till Meryl Streep till exempel?” 


Har du någon skådespelare du gärna skulle vilja spela mot?
 

Det finns många. Det har funnits många finska skådisar som jag aldrig tänkt jag skulle få skådespela mot och nu har jag fått göra det och det känns helt otroligt. Men om jag ska tänka lite större... vem skulle säga nej till Meryl Streep? Sen finns det stora stjärnor som jag kanske inte ens skulle vilja skådespela mot, utan bara sitta där och titta på när de gör sitt jobb. 

“Jag skulle nog kunna vara en väldigt bra Ronja Rövardotter. För jag kan skrika högt på våren och springa i skogen.” 


Har du någon drömroll du gärna vill spela i framtiden?
 

Jag har inte någon ”färdig roll”, det viktigaste är att jag på något sätt blir intresserad. Ett bra manus och intressanta karaktärerna tar en ganska långt. Men jag skulle nog kunna vara en väldigt bra Ronja Rövardotter. För jag kan skrika högt på våren och springa i skogen. 

 

Vad kommer efter detta? 

Är du redan bokad för Viaplays två andra uppföljare i Roslund & Hellström-serien? Kan du berätta något mer om vad som kommer? 
Nja, jag vet inte vad jag kan berätta så jag måste vara tyst än så länge.  

Några andra film- eller serieprojekt du jobbar med nu? Jag läste till exempel att du är aktuell i den finska storfilmen ”Veden vartija” (på svenska ungefär "Vattnets väktare"). 
Jo, den har premiär om någon vecka och just nu gör jag press i Finland. Det är en dystopisk sci-fi-film och det görs inte så mycket sci-fi i Finland, så det känns ganska stort och speciellt att få vara med i. 

Jag kommer ha några andra premiärer under det kommande året. Vi har ändå filmat rätt så mycket, fast det har varit coronatider. Så jobb har jag. I september filmar vi till exempel en ny, finsk långfilm. Det är skönt att komma tillbaka till inspelning. 

 

Serietips till våra kunder 

En sista fråga. Vad tittar du på just nu? Vill du tipsa våra kunder om någon bra serie? 
Jag började just titta på en serie som jag hört mycket om i flera år. Jag började kolla på den nu när fjärde säsongen kom. Det är en dansk serie som heter Borgen (TV4).

Cell 8 hade premiär på Viaplay den 28 augusti och är en fristående fortsättning på Box 21 (2019). Poliserna Ewert Grens och Mariana Hermanssons utreder dödsstraffets värsta möjliga konsekvenser, med återverkningar som sträcker sig från en dödscell i Ohio över Atlanten till polishuset i Stockholm.

Viaplay ingår

Du vet väl om att alla serier och filmer på Viaplay ingår för dig med tv-paket Standard, Large eller Premium? Allt du behöver göra är att aktivera ditt konto på Viaplay.

Kom igång med Allente-appen

Allente-appen ingår för dig som är kund hos Allente. Streama dina tv-kanaler och njut av ditt utbud på alla dina enheter – i hela EU!