Sedel

Vad skulle du göra om du fick en miljon?

Många har både ställt och fått frågan. Svaren är olika. I Manuel Conchas komedi Suedi, som han både skrivit och regisserat, hittar huvudpersonen Mahmut inte en miljon kronor – utan 30 miljoner.

TEXT:  OLA LILJEDAHL

Det skulle räcka till 600 000 Big Mac eller 3 000 iPhones men han bestämmer sig för att förverkliga sin dröm. Att äntligen bli sedd som en svensk. En riktig suedi!

Så Mahmut blir plötsligt Sebastian, hyr fint radhus på fina Liiiidingö, skaffar en rejäl Volvo och börjar bära mönstrade strumpor för att smälta in. Han och hans Isabelle, som är åklagare, planerar ett storslaget bröllop.

Men. Det finns ju alltid ett men. I livet och i en komedi. Det visar sig att de 30 miljonerna är i 500-kronorssedlar som blir ogiltiga om två veckor och måste växlas in…Det lugna Lidingölivet blir plötsligt mindre lugnt.

Suedi film

Handlar om Conchas eget liv

Bra humor bottnar ofta i ett allvar. Manuel Conchas film är egentligen en lite skruvad version av hans eget liv och känslan av utanförskap som han låter Mahmut i filmen känna.
- Jag har haft idén länge och när jag väl började skriva så var det som att historien skrev sig själv. Vi bodde i Los Angeles då och när det var riksdagsval i Sverige så blev det tydligt för mig vilken polarisering det blev mellan människor. Jag kunde se saker från ett utifrånperspektiv och minnas känslan jag burit på sedan jag var liten, säger Manuel Concha.

Han är född i Malmö med invandrarbakgrund och har sagt att han, som vuxit upp i ett miljonprogramområde i Malmö, ofta känner sig som en andra klassens medborgare.

- Tyvärr så är den känslan konstant och jag hoppas någon dag att den kommer försvinna. Mina framgångar har kanske ändrat någon eller någras uppfattning om mig, men generellt så är känslan och fördomarna tyvärr lika påtaglig idag som när jag var mindre. I genomsnitt så skulle jag säga att jag någon gång varje vecka hamnar i situationer där jag blir dömd på grund av hur jag ser ut, hur jag pratar eller var jag kommer ifrån. Det spelar ingen roll om det är från Malmö eller Chile, man måste alltid poängtera att jag är en outsider, berättar han. 

Han säger att nästintill alla scener - förutom slutet – bygger på liknande situationer i hans liv. På så sätt berättar Suedi hans, och många andras, ganska tunga historia. Men på ett roligt sätt.

Manuel Concha konstaterar:
- Jag är förortskillen som gifte mig med tjejen från Solsidan, så jag vet precis hur det är att kliva in i miljöer där man tror att det förväntas något speciellt av en, hur lätt det är att gå vilse då och hur otroligt komiska situationer som kan uppstå. Jag har alltid velat göra en skön komedi om ämnen som tillhörighet och kulturkrockar.

Suedi Viaplay

Sveriges roligaste skådisar i rollerna

Kardo Razzazi och Agnes Lindström Bolmgren i huvudrollerna som Mahmut och Isabelle får hjälp att bädda för skratt av komiska talanger som Suzanne Reuter, Johan Ulveson, Filip Berg, Ann Petrén och Claes Månsson.

Manuel Concha förklarar:
- Jag tror att genom komedi kan vi nå varandra lättare. I mitt liv har det funnits många mörka stunder och genom komedin har jag tagit mig igenom mycket, skrattet är en bra verklighetsflykt. Jag vill att man ska kunna skratta och ifrågasätta sina egna fördomar. Om jag ser på mig själv som person så är jag oftast positiv och vill gärna skratta mer än att gå runt och vara hård och svår. Mitt mål var att skriva och göra en rolig film som samtidigt träffar en i själen. Därför blir jag extremt glad när jag hör publiken skratta och bli berörda. 

Vad Manuel Concha skulle göra om han plötsligt fick 30 miljoner? Han funderar kort och slår fast:
- Jag är ju en filmälskare så jag hade finansierat min nästa film. 

SUEDI har premiär fredag 1/10 kl. 21.00 på V film premiere & Viaplay