Inkoppling och installation (tv via parabol)

Innan du börjar...


Boxen måste anslutas till internet för full funktion.
Det kan göras antingen via nätverkskabel eller wifi (trådlöst nätverk). Förbered dig genom att plocka fram lösenordet till ditt wifi. Se också till att du har koll på inloggningsuppgifterna till ditt Google-konto. Har du inget Google-konto fixar du det lätt när du kommer till det steget.

Om du tänker ansluta Allente 1 utan att koppla till internet, hoppa över de steg nedan som har med att koppla upp till internet via nätverkskabel eller wifi att göra. Du behöver dock godkänna Googles användarvillkor och tjänster även om du inte är ansluten till internet. Observera att då boxen inte är kopplad till internet är funktionaliteten begränsad till att bara kunna visa tv-kanaler. 

Inkoppling

  1. Anslut boxen till din tv med den medföljande HDMI-kabeln och till parabolen genom att sätta in antennkabeln i LNB IN. Anslut till sist boxen till ett eluttag och slå på boxen och tv:n. De flesta tv- apparater startar själv efter att boxen startats.
  2. Koppla en nätverkskabel till boxen. Det kan vara stabilare och du slipper att ange lösenord. Vill du istället koppla via wifi, vänta till punkt 3 under ”Installation”.
Utgångar

Installation

När du har kopplat in Allente 1-boxen till din tv är det dags att installera den. Följ stegen nedan. 

1. Först får du välja språk. Välj svenska.

Välj språk

2. Konfigurera ditt Google-konto

Har du en Android-telefon kan du ta hjälp av den, annars går du vidare genom att välja ”hoppa över”. Tänk bara på att telefonen måste vara inställd på samma språk som boxen. Du får möjlighet att lägga till ditt Google-konto på annat sätt i steg 4.

Konfigurera med Android-telefon

3. Välj nätverk och skriv in lösenordet med fjärrkontrollen

Välj ditt wifi (trådlöst nätverk) från den lista med nätverk som boxen kan hitta. Skriv in lösenordet med fjärrkontrollen. Om du tidigare anslöt en nätverkskabel väljer du ”Använd Ethernet” i listan. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi alltid att du ansluter en nätverkskabel.

Välj wifi-nätverk

4. Logga in på ditt Google-konto

Skriv in e-postadressen och lösenordet för ditt Google-konto med fjärrkontrollen.

Logga in på Google-konto

5. Godkänn Google-villkor

Nu kommer ett antal steg med ja/nej-frågor som handlar om att godkänna Googles användarvillkor, plats, förbättra Google-assistenten osv. Boxens funktioner påverkas inte av vilka val du gör här.

Godkänn användarvillkor

6. Installera appar

I det här steget får du välja appar att installera på boxen. Du kan alltid komplettera med fler appar via Google Play Butik i boxen, precis när du vill efter att intallationen är slutförd.

Installera ytterligare appar

7. Genomgång av Google-funktioner

Sista steget i Google-delen av installationen beskriver boxens Google-funktioner. Tryck OK på fjärrkontrollen för att komma vidare.

Android TV

8. Konfigurera tv-signal

Nu kommer boxen att konfigurera tv-signalen och börjar därefter i bakgrunden ladda ned data till tv-guiden, ditt streaminginnehåll etc. Det tar cirka 15 minuter. Under den tiden är användarupplevelsen av boxen något begränsad. Nu är installationen slutförd!

Söker efter satellitsignal...

Vanliga frågor

Kan jag använda boxen även om jag inte har internet?

Ja det går bra om du har parabol-tv. Du kan ta in de satellitsända tv-kanalerna med boxen utan internet, se vilka tv-program som sänds nu och vad som kommer direkt därefter. Däremot har du inte någon möjlighet att använda några andra funktioner som t ex se från början, pausa, spela in, streama innehåll eller använda appar.

Varför finns det bara en SAT-ingång (LNB IN) på boxen?

Med Single Cable/SAT-CR så behövs bara en antennkabel eftersom boxen har en inbyggd switch.


När använder jag USB-kontakten?

När du har köpt en hårddisk från Allente och vill koppla in den så använder du USB-kontakten.Detta för att kunna spela in program/filmer.


Kan jag titta på tv även om jag inte har satellitsignal eller har dålig signalkvalitet?

Ja. Om du inte får någon satellitsignal eller har dålig signalkvalitet är det viktigt att du gör de justeringar som behövs. Om parabolantennen sitter på ett lättilgängligt ställe kan du justera den själv.

Om du behöver ringa in en installatör kan du under tiden titta på de flesta kanaler via internet med din Allente 1-box. Så här gör du för att för att titta på tv via din internetupkoppling: 

1. Tryck på Inställningar
2. Välj Satellit
3. Välj Manuell konfiguration
4. Välj Ingen (Streaming)
5. Välj Titta på tv. Om du inte direkt får en signal kan du prova att zappa runt lite tills bilden fungerar.

Tänk på att bildkvaliteten blir sämre när du ser på tv via internet. Även antalet tv-kanaler du kan se begränsas. 


Kan jag justera signalkvaliteten själv, eller måste jag boka in en installatör?

Det är en säkerhetsfråga. Om du måste använda en stege och om parabolen sitter högt upp eller är instabilt monterad, ska du inte riskera något genom att själv justera antennen. Om din parabolantenn är lätt att nå utan stege och säkerhetsutrustning kan du justera den på egen hand. 


Kommer Allente 1 kräva att jag gör ändringar på min nuvarande installation? 

Nej, du behöver inte göra några förändringar. Det som är viktigt är att du ansluter boxen både till parabolen samt till internet. Det är dock möjligt att använda boxen med parabol även utan internet, men med begränsad funktionalitet.


Hur mycket kostar det att anlita en installatör?

Priset beror på vad du vill installera, om du har speciella krav och hur förutsättningarna ser ut. Kontakta kundservice om du vill få ett uppskattat pris för just dina behöv.

Kan jag hoppa över den punkt där jag ombeds att godkänna Googles villkor?

Nej. Om du vill kunna ladda ner appar och spel från Google Play Butik måste du godkänna Googles villkor. Googles användarvillkor måste godkännas gäller även om du inte ansluter din box till internet.

Måste jag använda gmail-adressen om jag har ett Google-konto?

Nej. Om du har ett Google-konto får du samtidigt en gmail-adress, men du kan också koppla andra e-postadresser till Google-kontot.


Är det säkert att godkänna Googles villkor och säkerhetspolicy?

Ja. Vi rekommenderar dock att du godkänner villkoren efter att du läst igenom dem - oavsett vilket företag det gäller.


Måste jag godkänna att Google och tredjeparts-appar får tillgång till min information?

Nej, men du får ut mer av Allentes produkter om du godkänner åtkomst. Vi rekommenderar att du alltid sätter dig in i alla villkor innan du godkänner dem. Information om hur Google hanterar personuppgifter hittar du på google.se.


Vad gör jag när jag inte kommer ihåg nätverksnamnet (SSID) eller lösenordet?

Nätverksnamnet och lösenordet hittar du vanligtvis på undersidan av routern/modemet. Kontakta internetleverantören om du behöver hjälp med någonting som har med nätverket eller internetanslutningen att göra.


Är det bättre att ansluta till internet direkt med en nätverkskabel, eller fungerar wifi lika bra?

Använd kabel för stabil anslutning – wifi för enkel anslutning. Det är snabbare och mer stabilt med en nätverkskabel.


Hur ändrar jag från wifi till nätverkskabel för min Allente 1-box?

Det enda du behöver göra är att koppla in nätverkskabeln till utgången för internet (RJ-45) på baksidan av boxen. Då används kabelanslutningen automatiskt, istället för wifi.


Jag har bara mobilt bredband där jag bor – fungerar det med Allente 1?

Vi rekommenderar en vanlig internetanslutning för bästa användarupplevelse och funktionalitet. Har du tillräckligt hög hastighet i ditt mobila bredband (med obegränsad datamängd) så kan du dock använda Allente 1.


Jag har problem med internetanslutningen till Allente 1. Vad kan jag göra?

Detta har med själva internetanslutning att göra. Det kan hjälpa att flytta Allente 1-boxen närmare din router, alltså närmare anslutningspunkten för internet. Om det är för stort avstånd eller för många hinder mellan boxen och anslutningspunkten behöver du antingen flytta boxen närmare eller kontakta internetleverantören för hjälp med att justera anslutningspunkten. Problem med internetanslutningen uppstår oftast när du använder wifi. Vi rekommenderar alltid att du ansluter boxen till internet med en nätverkskabel.

Hur ansluter jag en ljudanläggning/
hemmabio?

För bättre ljudkvalitet kan du ansluta ett hemmabiosystem till boxen. Anslut en HDMI-kabel från Allente 1-boxen till din förstärkare. 


Hur aktiverar jag Dolby?

  1. Tryck på den blå knappen
  2. Gå till Inställningar, längst upp till höger på din tv-skärm. 
  3. Välj Enhetsinställningar
  4. Välj Ljud
  5. Använd navigationsknapparna och "Välj format"
  6. Välj Automatisk


Det går inte att ansluta min bluetooth-enhet till Allente 1. Vad gör jag nu?

Om det inte går att ansluta bluetooth-enheten till Allente 1 felsöker du så här:
1. Dubbelkolla att du satt den externa bluetooth-enheten i anslutningsläge (se enhetsmanualen - sök fram den på nätet om så behövs).
2. Avaktivera bluetooth på enheten. Aktivera sedan igen. Upprepa punkt a) och prova att ansluta igen.
3. Koppla ur strömkabeln till boxen i 10 sekunder. Koppla in den igen. Prova att ansluta igen.
4. Kolla om bluetooth-enheten går att ansluta till andra enheter, t.ex. en telefon eller en surfplatta. Prova att ansluta igen.
5. Om bluetooth-enheten går att ansluta till andra enheter: återställ fabriksinställningarna för OnePlace.
6. Om bluetooth-enheten inte går att ansluta till andra enheter: se till att programvaran för tillbehöret är uppdaterad. Följ leverantörens instruktioner.


Jag får upp meddelandet "No signal/Ingen signal" på tv:n, även om boxen är påslagen. Vad är felet?

Det här beror normalt på att du har valt fel HDMI-ingång på tv:n. Gå till source med tv-fjärrkontrollen, och använd den HDMI-ingång du har valt för Allente 1.


Jag är svensk och bor i Norge. Kan jag välja svenska som språk i Norge?

Är du svensk och bor i exempelvis Norge kan du välja svenska, ja. Du kan välja det språk du önskar bland de språk vi erbjuder.


På skärmen visas meddelandet "Hittar ingen satellitsignal". Vad betyder det?

Det betyder att signalen från satelliten/parabolen är för svag, och har inget med din Allente 1-box att göra. Du behöver kontrollera att boxen har kontakt med parabolen och att parabolen är korrekt monterad/installerad.


Måste jag själv uppdatera programvaran?

Nej. Uppdateringarna sker automatiskt.


Uppdateringen av programvaran tar lång tid. Vad bör jag göra?

Det beror troligen på problem med internetuppkopplingen. Det kan vara så att du behöver support från internetleverantören för att få bättre täckning där du har din Allente 1-box.


Det kan hjälpa att flytta boxen närmare routern, alltså närmare anslutningspunkten för internet. Om det är för stort avstånd eller för många hinder mellan boxen och anslutningspunkten behöver du antingen flytta boxen närmare eller kontakta internetleverantören för hjälp med att justera anslutningspunkten. Problem med internetanslutningen uppstår oftast när du använder wifi. Vi rekommenderar alltid att du ansluter boxen till internet med en nätverkskabel.


Vad får jag med ett Google-konto som jag inte får utan?

Du får tillgång till de senaste säkerhetsuppdateringarna och Google-uppdateringarna som är viktiga för att bästa användaruplevelse. Med ett Google-konto kopplat till boxen kan du även använda röstsök med Google-assistenten. Du får även tillgång till Googles appar och spel och du behöver ett Google-konto för att ladda ner appar från Google Play Butiken. 


Måste jag skapa ett Google-konto innan jag använder Allente 1?

Nej. Du kan alltid skapa ett Google-konto senare. Kontot registrerar du sedan under Inställningar > Konton och inloggning > Lägg till konto. Vi rekommenderar dock att du skapar ett konto innan eller under installationen av boxen.


Är det viktigt att jag ger Google och tredjeparts-appar tillgång till min enhets geografiska position?

Nej. Det är helt upp till dig. I vissa tjänster (t.ex. vädertjänster) krävs GPS-positionen för att du ska få rätt information.


Hur ansluter jag Allente 1 till internet?

Under förstagångsinstallationen ombeds du att välja wifi-nätverk eller att ansluta boxen med nätverkskabel. Hitta ditt nätverk och ange lösenordet.

Vill du göra förändringar gällande din internetanslutning gör du det under Inställningar > Nätverk och internet.


Hur gör jag om jag har bytt lösenord till nätverket?

Ditt internetlösenord hittar du vanligtvis på undersidan av routern. Om du inte hittar lösenordet behöver du kontakta internetleverantören. Vill du göra förändringar gällande din internetanslutning gör du det under Inställningar > Nätverk och internet.


Jag vill byta till ett annat nätverk. Hur gör jag det?

Gå till Inställningar > Nätverk och internet. Där visas en lista över alla tillgängliga nätverk. Välj nät. Ange lösenordet om du ombeds att göra så. Välj sen anslut.


Vilken internethastighet måste jag ha som lägst för att kunna använda Allente 1?

Du bör ha en internetuppkoppling med en hastighet på minst 5 Mbit/s. De flesta har en tillräckligt snabb uppkoppling, och om du är nöjd med den hastighet du har idag kommer den troligtvis uppfylla kraven för Allente 1.

PS. Om du redan idag streamar innehåll från exemplevis SVT Play på din dator kan du vara säker på att du även kommer kunna streama innehåll på din Allente 1-box.  


Hur kan jag mäta min internethastighet?

Du kan exempelvis använda din mobiltelefon. Kontrollera bara att din mobil är ansluten till det nätverk du vill mäta.

Sök därefter på "internethastighet" på Google och du kommer att få flera förslag på gratissidor och appar som snabbt mäter din internethastighet. Bredbandskollen.se är en populär sida i Sverige.

Om din hastighet ligger på 5 Mbit/s eller mer kommer Allente 1-boxen fungera för dig.