Janne Blomqvist F1-expert på Viaplay

12 snabba med Janne Blomqvist

Viaplays Janne Blomqvist har kommenterat Formel 1 sedan 1997 och är en av världens mest erfarna F1-experter. För Allente delar han med sig av sina bästa spaningar och tips inför den spännande Formel 1-säsongen 2024. 


Vad ser du fram emot mest med årets F1-säsong?

Jag ser främst fram mot en säsong som blir jämn. Förra året var bra men Max Verstappen var lite bättre än alla andra och avgjorde lite för tidigt. I år hoppas jag fler kan vara med och vinna race och därmed höja temperaturen lite i mästerskapet

Vad, vem eller vilka blir säsongens största överraskning?

Jag tror Oscar Piastri i McLaren kan ta ett ytterligare kliv till i år. En supertalang som redan förra säsongen visade vad han kunde men har mer och ge, jag tror han blir årets överraskning.

Vilken tycker du är den största/mest intressanta/spännande nyheten inför 2024 vad gäller bilar och regler?

Den mest spännande nyheten är egentligen för 2025 med Lewis Hamiltons flytt till Ferrari. Men detta kan faktisk ha påverkan även på 2024 då han nu, troligen ganska tidigt, kopplas bort från alla viktiga möten runt bilens utveckling och att för Mercedes tappa en sådan resurs som Lewis är kan göra stor skillnad för både årets bil men framför allt för 2025.

Hur tror du det kommer påverka att även många andra förare står inför kontraktsförhandlingar inför kommande säsonger?

Det är ju ett speciellt år för många förare på utgående kontrakt. Platsen hos Mercedes är såklart attraktiv och det är många om budet. Finns en ung kille som ska köra sin första säsong i F2 som Mercedes har stöttat länge nu, en italienare vid namn Kimi Antonelli, som om han lyckas i F2 kan komma in och röra om i grytan. Carlos Sainz, som får lämna Ferrari för att göra plats för Hamilton, är sannolikt en förare som många vill ha. Silly Season i år har redan börjat men blir extra intensiv från efter sommaruppehållet.

Vem kommer ta Lewis Hamiltons plats hos Mercedes?

Jag gissar på Alex Albon.

Vilken förare är du mest intresserad av inför säsongen?

Igen är jag spänd på Oscar Piastri men om jag ska nämna någon mer så får det bli Alex Albon i Williams. Otroligt stark säsong förra året och om Williams fått till en någorlunda bra bil i år blir han.

Om du får besöka ett race under 2024, vilket skulle det bli och varför? 

Jag väljer Singapore. En fantastisk stad som ramar in det här racet på ett härligt sätt. Körning på kvällen nere i Marina Bay med alla lamporna som lyser upp banan, plus att Singapore som stad också är ett häftigt ställe att besöka. Är dessutom den tuffaste banan fysiskt på kalendern, blir ofta spännande race där.

 

Singapores GP körs 20-22 september. Alla race, kval och träningar ser du på V sport motor och Viaplay. 

Du sa förra året i intervjun inför Formel 1 säsongen 2023 att du helst skulle äta middag med den färgstarka profilen Günther Steiner, även känd från tv-serien om Formel 1, Drive To Survive. Han har ju nu avgått som stallchef för Haas. Vem tror du tar hans plats som en färgstark profil inom F1 som inte är en förare?

Bra fråga. Vet inte om vi har någon motsvarighet kvar i depån. Högst upp på min lista att hänga med en stund och få lära känna lite mer är Mclarens stallchef Andrea Stella. Verkar vara en intelligent och duktig person som inte bara har den tekniska kunskapen utan även bra koll på de mjuka värdena, att människor som mår bra också presterar bra. Det är en ovanlig egenskap i Formel 1.

Hur slutar förartävlingen 2024? Ge oss topp 5! 

 1. Max Verstappen
 2. Lando Norris
 3. Lewis Hamilton
 4. Charles Leclerc
 5. Oscar Piastri

Varför tror du att just Max Verstappen vinner? 

Max är helt enkelt bäst i det bästa teamet. Den kombinationen är svår att slå.

Stallmästerskapet 2024 slutar som följande:

 1. Red Bull
 2. Mclaren
 3. Ferrari
 4. Mercedes
 5. Aston Martin
 6. Alpine
 7. Visa Cashapp RB
 8. Williams
 9. Stake/Sauber
 10. Haas

Avslutningsvis, när kommer vi ha en svensk Formel 1 förare igen? Finns det några på väg upp?

Det kan tyvärr dröja lite men vi har Dino Beganovic i Formel 3 backad av Ferrari som är vår största talang just nu. Han behöver vara redo inom 3-4 år om det ska bli Formel 1.


Beställ ett streamingpaket med Viaplay Total för att njuta av sport i världsklass. Förutom F1 ser du Premier League, NHL och massa vintersport.