Elf
© Munich Carlyle Productions GmbH & Co. KG and New Line Productions, Inc.

10 julfilmer som fixar stämningen

- och fun facts du aldrig hört förut

Fram med julmust, skumtomtar och tända ljus. Här är de bästa julfilmerna som du måste se i år – och klassikerna som är värda att se igen.
Dessutom: ett gäng fun facts du inte visste om julfilmerna.

Romanser, galenskap, mys och lyckliga slut. Julfilmer är ofta ganska förutsägbara, men det finns titlar som sticker ut – och visst är tv:n det självklara sällskapet för att vi ska komma i den där rätta julstämningen. Här är några av julfilmerna som har scorat högt på IMDb. Med klassiker från 1984, till moderna favoriter från tidigt 2000-talet och nykomlingar inom genren.

 

imageiisiq.png

Love Actually (Viaplay)

IMDb-betyg: 7,6
En modern klassiker från 2003 som fångar allt det där magiska som vi vill ha medan snön faller utanför fönstret, granen glimrar och hemmet doftar jul. Vi följer åtta separata historier i London veckorna före jul, där den gemensamma nämnaren är kärleken, vi ser historier som sammanflätas och livsöden förändras. Den stjärntäta uppsättningen av skådespelare får vi bland andra se Hugh Grant, Martine McCutcheon, Emma Thompson, Alan Rickman och Keria Knightly.

Fun fact: Visste du förresten att ordet “actually” används hela 23 gånger i filmen? Nu vet du det i alla fall.

 

imagefy378.png

Gremlins (HBO Max)

IMDb-betyg: 7,3

Sedan 1984 har Steven Spielbergs kultklassiker Gremlins haft en plats i hjärtat hos alla oss som älskar julfilm. En pappa kommer hem med ett något ovanligare husdjur, nämligen en mogwai, till sin son och trots att det finns tre enkla regler att förhålla sig till med husdjuret går det riktigt snett. Den lilla gulliga mogwaien orsakar ett kaos ingen kunde ana.

Fun fact: Idén om “gremlins” sträcker sig ända tillbaka till andra världskriget, då eventuella fel på flygplan i Storbritanniens flygvapen Royal Air Force skulle beskyllas på små monster som fick namnet gremlins.

 

imagerbh27.png

Bad Santa (Viaplay)

IMDb-betyg: 7,1

Billy Bob Thornton är briljant i sin roll som Willie, vars jobb som jultomte tillsammans med tomtenissen Marcus inte har några goda avsikter. Förutom att Willie har stora problem med alkohol, vilket minst sagt går ut en del över jobbet, planerar duon också att råna varuhuset på julafton. En smått galen film, men väldigt rolig, vilket namnet förtäljer – där Thorntons skådespel är en behållning i sig.

Fun fact: Dessutom sägs det att Billy Bob Thornton inte bara spelade berusad, utan vid flera tillfällen under inspelningarna faktiskt var det. I scenen då han faller i en rulltrappa ska skådespelaren ha fått i sig både vin, vodka med tranbärsjuice och några öl.

 

imagekpzci.png

Elf (Viaplay)

IMDb-betyg: 7,1

Will Ferrell spelar människobarnet Buddy som blir uppfostrad av tomtenissar. Problemet är bara att han är tre gånger större än alla andra nissar och inte riktigt passar in i livet som tomtenisse på Nordpolen. I vuxen ålder återvänder han till hemstaden New York för att leta rätt på sin biologiska pappa.

Fun fact: En kär klassiker som bör ses varje jul, där Ferrell dock inte var den tilltänkta huvudkaraktären från början. Förstahandsvalet var Jim Carrey, som däremot inte var intresserad längre när filmen väl gick i produktion.

 

The Holiday (SkyShowtime)

IMDb-betyg: 6,9

En romantisk komedi med Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law och Jack Black i huvudrollerna. Under julhelgen byter två kvinnor hem med varandra efter sina uppbrott med pojkvännerna och det är inte tvärs över gatan som liven byts ut. Flådiga Los Angeles byts mot pittoresk engelsk landsbygd där oväntad romantik väntar dem båda.

Fun fact: Cameron Diaz har i efterhand sagt att detta var en av hennes mest fysiskt krävande filmer att göra på grund av allt springande – och vi förstår henne när vi ser scenen när hon i högklackat springer genom snön.

 

600x340-Violent-night.png

Violent Night (SkyShowtime)

IMDb-betyg: 6,7

Om du behöver en paus från de klassiska julfilmerna kommer här en julfilm åt det lite mörkare hållet. Ett gisslandrama på julafton där självaste tomten, som har ett par enheter innanför västen och råkar befinna sig i samma hus för att dela ut julklappar, får agera hjälte i situationen. Roligt, spännande och galet!

Fun fact: Morgan Steel, som spelas av Cam Gigandet, är baserad på Mark Wahlberg. Precis som Wahlberg spelar Steel i flera filmer om militären, och han säger att han kunde ha stoppat flygkaparna den 11 september om han varit ombord på planet, ett påstående Wahlberg gjorde, och sedan bad om ursäkt för, 2012.

 

imager2zx8.png

En julig julberättelse (HBO Max)

IMDb-betyg: 6,7

Uppföljaren av A Christmas Story för 40 år sedan, där Peter Billingsley som spelade huvudkaraktären Ralphie – då ett barn – nu blivit vuxen och ska handskas med allt vad julen för med sig, men den här gången som pappa. Han samlar familjen i barndomshemmet på Cleveland Street för att ge alla en magisk jul, så som det var när han själv växte upp. Men drömmen om den magiska julen stöter förstås på ett par digra hinder på vägen.

Fun fact: Peter Billingsley, som spelar Ralphie, justerade medvetet sin röst för att låta mer som Jean Shepherd, som gjorde berättandet som vuxen Ralphie i originalfilmen A Christmas Story från 1983.

 

image9yxjl.png

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (HBO Max)

IMDb-betyg: 6,3

Kortfilmen från 1975 har blivit långfilm och här får vi julmys av den svenska versionen, om du föredrar det. Direktörssonen Karl-Bertil Jonsson infriar sin dröm om att bli kvarterets egen Robin Hood när han utnyttjar sitt jobb på posten för att dela ut julklappar till fattiga. I rollerna ser vi bland andra Simon Larsson, Carla Sehn, Filip Berg, Jennie Silfverhjelm och Adam Pålsson.

Fun fact: Originalfilmen av Tage Danielsson från 1975 har visats på svensk tv varje julafton i nästan 50 år.

Ps. Originalfilmen Karl-Bertil Jonssons julafton kan du precis som vanligt se på julafton, kl. 18.00 på SVT1.

 

Grinchen – julen är stulen (SkyShowtime)

IMDb-betyg: 6,3

Jim Carrey spelar Grinchen, som hatar julen och har bestämt sig för att förstöra hötiden och sätta skräck i byborna i Whoville. Han klär ut sig till tomte och går på jakt för att norpa julklappar, julgranskulor och ja, allt som har med denna enligt honom förskräckliga högtid att göra. Ännu en obotlig klassiker som med fördel kan ses även i år.

Fun fact: Jim Carrey fick under inspelningarna spendera totalt 92 (!) dagar med sminksrutinen som tog två timmar före varje tagning och en timme för att ta bort sminket innan hemgång. Han har själv sagt att han blev en “Zen Master” under alla timmar i sminkstolen.

 

blobid2.png

Guldkompassen (HBO Max)

IMDb-betyg: 6,1

En fantasyfilm som tar oss ut på äventyr med 11-åriga Lyra, som har världens öde i sina händer genom en magisk vägvisare, den så kallade guldkompassen. Hon söker en plats nära nordpolen som hennes farbror en gång berättat om. På vägen dit möter hon onda och goda häxor, mystiska vetenskapsmän, intelligenta isbjörnar, daimoner och pansarbjörnar. Ja, ni hör ju – är du ute efter något som bryter det vanliga jultemat har du hittat rätt.

Fun fact: Namnet “Serafina Pekkala”, spelad av Eva Green, uppstod genom att författaren Philip Pullman bläddrade i en finsk telefonkatalog.

 

Med Allente-appen kan du njuta av dina streamade tv-kanaler, sport, film, serier och barnens favoriter var du än befinner dig och på upp till fyra skärmar samtidigt.

Välj tv via streaming, fiber eller parabol. Installation och tv-box ingår.