Kodnamn Annika


”Vad är äkta och vad är falskt?”


Konstvärlden
är den perfekta
scenen för SkyShowtimes nya krimserie Kodnamn: Annika

Inför premiären av SkyShowtimes första originalserie träffade vi några av seriens skådespelare för att höra mer om karaktärerna och inspelningarna i Sverige och Finland. Hur var det egentligen för Sannah Nedergård att gestalta en roll med dubbel identitet? Vad var det som fick Helena Bergström att tacka ja till att spela birollen som den mystiska Agatha? Och varför tycker Ardalan Esmaili, som spelar ägaren av en auktionsbyrå, att konstvärlden är den perfekta scenen för en thriller?


Kodnamn: Annika har premiär på
SkyShowtime den 30 september, men redan nu kan du som är Allente-kund se seriens första avsnitt i Allente-appen.

"Emma är väldigt finsk, hon är en cool grå mus. Annika är något helt annat, hon är vältalig, självsäker och tar plats."

Sannah Nedergård som Annika Stormare aka Emma Haka

Kan du berätta lite kort om din karaktär?

Jag spelar den självsäkra och envisa polisen Emma Haka. Som expert på konstbedrägerier inom den finska polisen åker Emma till Stockholm för att gå undercover som den hetlevrade konstkännaren Annika Stormare.

Du spelar två karaktärer i en och samma serie, hur lyckades du gestalta två så olika roller? 

Först och främst så hade jag den bästa hjälpen man kan få av teamet. Bra makeup, bra kostymör och ett bra manus hjälpte mig mycket. Men allt grundar i Emma och hon spelar bara en karaktär som Annika Stormare. Emma och Annika är väldigt olika. Emma är väldigt finsk, hon är en cool grå mus. Annika är något helt annat, hon är vältalig, självsäker och tar plats.  

Vad ser vi för skillnader mellan Sverige och Finland i serien? 

Det visuella skiljer sig tydligt och gestaltas på ett väldigt vackert sätt genom hela serien. Från Finland ser vi de mörka, kraga och kala miljöerna. Till skillnad från de svenska scenerna som är mer vidöppna, ljusa och vackra miljöer.  

Emmas barndom är en viktig del av serien, vad kan du berätta om den?  

Det finns mycket trauma i hennes barndom, obearbetat trauma som hon inte har delat med någon.  

Vad tror du tittarna kommer tycka om serien?  

Jag hoppas tittarna kommer uppskatta serien som en nordic noir ”with a twist”.

"När jag läste manus kände jag direkt att det var en väldigt intressant berättelse. Det är en speciell och ovanlig story."

Helena Bergström som Agatha Torstensson

Du är en av våra största skådespelare i Sverige. Vad fick dig att tacka ja till att spela rollen som Agatha?

När jag pratade med regissören Annila och fick läsa manus blev jag väldigt positiv och kände direkt att det var en intressant berättelse. Det är en speciell och ovanlig story. En krimberättelse, som vi visserligen ser ofta, men den här serien tar ett helt nytt grepp. Jag är jätteglad att jag blev tillfrågad och att jag har fått jobba med alla fantastiska skådespelare.

Hur var det att jobba med regissören AJ Annila?

Han var underbar att jobba med, det var en avslappnad och trygg miljö att arbeta i. Han hjälpte verkligen oss skådespelare och såg till exempel till att vi samarbetade med fotografen. 

I serien är Emmas riktiga hot Agatha, vad kan du berätta om henne?

Hon är en mystisk kvinna som har någon typ av koppling till Emmas alias Annika. Jag och Sannah hade riktigt roliga scener ihop. Jag får ju inte säga vad som händer såklart, men det är en väldigt traumatisk berättelse som ligger bakom varför hon har en koppling till Annika. Agatha är ett stort hot för Emma, hon är den som kan röja Emmas täckmantel som Annika.

"Konstvärlden är den perfekta miljön för en thriller. Vad är äkta och vad är falskt?"

Ardalan Esmaili som Rasmus Ståhlgren

Du medverkar i Sveriges bidrag till nästa års Oscarsgala – grattis! Nu spelar du Rasmus Ståhlgren, ägare av auktionsbyrån Ståhlgrens i Kodnamn: Annika. Varför tror du konstvärlden är en passande miljö för den här typen av serie?

Konstvärlden är mystisk och jag tror att det finns många som inte känner sig speciellt hemma i den världen. Det är den perfekta miljön för en thriller. Vad är äkta och vad är falskt? Det kan du se både i konstvärlden, men även i seriens karaktärer. Bra tänkt av seriens skapare Mia Ylönen! 

Din karaktär Rasmus är både sofistikerad och kall, men samtidigt en mörk och skrämmande person. Vad var ditt första intryck av honom?  

Han är en man med en stor vattentank på tomten. När man ser en man med en vattentank i manus vill man ju genast dyka i! Skämt åsido, det första jag fick läsa var faktiskt en sensuell scen, den var väldigt intressant.

Var inspelningen lika intensiv och actionfylld som serien? 

Serien har väldigt intensiva scener, men arbetet bakom kameran var alltid lugnt, tryggt och välorganiserat genom hela inspelningen.

 

"Rina har ena foten hos familjen som bullbakande fotbollsmorsa och den andra i en värld av tung kriminalitet."

Eva Melander som Rina Olander  

Du spelar Rina, Emmas hanterare från den svenska polisen. Kan du berätta mer om hennes relation till Emma? 

Rina är den som tar hand om och guidar Emma genom uppdraget i Stockholm. Hon hjälper Emma att skapa karaktären Annika och finns med i hennes öronsnäcka genom hela uppdraget. 

Kan du berätta lite mer om Rina? 

Alla karaktärer i serien har på ett eller annat sätt dubbla identiteter. Rina har ena foten hos familjen som bullbakande fotbollsmorsa och den andra i en värld av tung kriminalitet inom hennes polisarbete. De två karaktärerna i en person var väldigt intressant att få gestalta. 

Hur var det att spela i en finsk/svensk produktion? 

Jag uppskattar finnarnas lite mörkare humor. Det finska berättandet är lite långsammare, men mer rakt på sak. Medan vi svenskar pratar mer runt ämnet och försöker förklara oss, det tar onödig energi.

 

Kort om Kodnamn: Annika

SkyShowtimes nya krimserie Kodnamn: Annika följer den finska kriminalinspektören Emma Haka som får i uppdrag att infiltrera en korruptionshärva i Stockholms konstvärld. Emma går in i rollen som den hetlevrade Annika Stormare för att gå till botten med ett penningtvättsfall, men dras snart in i den undre världen...

Se första avsnittet >

Få ett fullspäckat streamingpaket med underhållning för hela familjen, från 249kr/mån. Allt samlat i en och samma app.


Fler nyheter från SkyShowtime

Poker Face, säsong 1

Charlie (Natasha Lyonne) har en enastående förmåga att läsa av när någon inte talar sanning. Hon cruisar fram längs vägarna i sin Plymouth Barracuda och stöter på det ena märkligare brottet än det andra som hon bara måste lösa.

Se Poker Face nu
Special Ops: Lioness

Joe försöker balansera sitt liv som spjutspetsen i CIA:s krig mot terrorismen och värvar Cruz, en kvinnlig specialagent från marinen, som undercoveragent i Lioness-programmet. Spionthrillern Special Ops: Lioness har premiär i oktober på SkyShowtime.

Fler serier från SkyShowtime

Med Allente-appen kan du njuta av dina streamade tv-kanaler, sport, film, serier och barnens favoriter när och var du vill. Här hittar du bland annat alla filmer och serier från SkyShowtime. Utbudet i appen baseras på vilket tv-paket du har.