Valter Skarsgård

Valter Skarsgård om nya serien:

“Ville spela Jokern, men Börje var mitt drömgig”


En av vår tids största idrottshjältar, Börje Salming, skildras i Viaplays nya serie Börje – The Journey of a Legend. Nu berättar Valter Skarsgård om hur det var att ta emot beskedet om hockeylegendens sjukdom i början av inspelningarna, träningarna som liknade ett hockeykollo och varför hans stora skådisdröm är uppfylld.

– När jag var mindre brukade jag alltid säga att jag ville spela Jokern i Batman, men nu har jag landat i att spela Börje Salming var mitt drömgig, säger Valter Skarsgård.


I svensk idrottshistoria är det få personer som lyckats göra ett lika stort avtryck som Börje Salming. Börje var pionjären som banade väg för svensk hockey på andra sidan Atlanten med sin framfart i anrika Toronto Maple Leafs och NHL.

I den nya serien får vi följa legendarens mäktiga resa från de första skridskoskären i Kiruna, till att bli stjärna i världens tuffaste hockeyliga. Valter Skarsgård, 28, fick frågan om att spela Börje i serien för drygt fem år sedan.

– Jag blev sugen direkt efter första mötet som jag hade med Amir (Chamdin, regissör) och Börje i november 2018. Börje berättade om sitt liv, sina historier och efter det gick jag till min agent och sa att jag måste göra det här. Det fanns inte att jag inte skulle få den här rollen, säger Valter Skarsgård.

Börje-the-journey-of-a-legend-600x340.png


Börje Salming hade innan han drabbades av nervsjukdomen ALS varit mycket investerad i projektet, med manus och jakten på att identifiera rätt skådespelare. Valter Skarsgård behövde däremot aldrig jaga jobbet, han var personen som Börje ville ha i rollen. Men inspelningarna blev inte som någon hade tänkt sig.

Jag fick veta att Börje var sjuk en vecka innan hockeyträningen skulle börja och två veckor innan inspelningarna startade. Det var väldigt konstigt eftersom Börje hade varit så involverad i manus med mera fram tills den här punkten, säger Valter och fortsätter:

Jag och Börje skulle börja jobba på riktigt tillsammans i samband med inspelningarna. Vi skulle dela den här upplevelsen, vara på plats och kunna diskutera saker. Men det blev tyvärr inte så och det var märkligt och svårt att förhålla sig till.

Kände sig utanför – i sin egen serie

Börje Salmings sjukdom höll honom borta från inspelningarna till stor grad, även om han bestämt ville vara där och tog sig dit vid några tillfällen. En märklig känsla för Valter.

Efter ett tag blev jag van, men det var såklart jobbigt när de andra “riktiga” karaktärerna kunde komma och träffa sina skådisar, medan jag som är med i varje scen i den här serien var den enda som inte fick ha den grejen. Det kändes som att man var utanför i sitt eget projekt, säger Valter och fortsätter:

Börje kom förbi två gånger när jag spelade in, men redan då var han väldigt sjuk så vi kunde inte riktigt diskutera och dela det här tillsammans som jag egentligen hade velat.

Börje-the-journey-of-a-legend-600x340_5.png

“Viktigt att poängtera det”

Det som i många fall blir hyllningsprojekt efter stora profilers bortgång var i detta fall något annat – det var i alla fall tanken.

Det är viktigt att poängtera att det här projektet var igång långt innan han blev sjuk, så det var inte att han blev sjuk och vi då skulle spela in en hyllningsserie. Men tyvärr blev det så, att han gick bort under inspelningarna. Det ger såklart en annan styrka till serien, men hade jag fått välja så hade jag självklart haft med honom på premiären istället, säger Valter.

Vad hade du för relation till Börje innan du blev tillfrågad?

Han var före min tid och jag är mer fotbollsintresserad än hockeyintresserad. Klart att jag kände till Börje, som alla andra, men jag visste inte mycket om hans karriär eller liv.

Innan förberedelserna och inspelningarna började var Valter och skridskor ingen given succékombo.

– Jag hade åkt lite på Zinkens is med skolan i stort sätt. Jag var tydlig med att jag inte kunde åka skridskor från första början, men filmbolaget sa att det var lugnt och skulle lösa sig.

Börje-the-journey-of-a-legend-600x340_2.png

Under det ganska stora sidoprojektet som gick ut på att lyckas se ut som ett hockeyproffs fick Valter uppleva hur ett riktigt hockeyläger kan kännas.

Vi hade en vecka av bara hockeyträningar innan inspelningarna. Det var som ett jävla hockeykollo, det kändes inte som en filminspelning. Vi åkte och spelade hockey liksom.

Bra kollegor, med bland andra Hedda Stiernstedt, som spelar Börjes dåvarande fru Margitta Wendin, i spetsen gjorde dock resan både enklare och roligare.

Det var en inspelning som var väldigt jobbig för mig på många sätt med träningen, hockey som man inte kunde, dieten och att vara trött hela tiden. Men teamet och castingen som är så begåvade gjorde det mycket enklare för mig, säger Valter.

Börje-the-journey-of-a-legend-600x340_3.png

“Hon är en fantastisk skådis”

Valter berättar om hur det var att jobba med Hedda.

När jag såg de tre första avsnitten igen häromdagen så slogs jag återigen av hur otrolig Hedda är. Hon är en fantastisk skådis och om man inte förstått hur duktig hon är så kommer man göra det när man ser det här, säger han och hyllar hela gänget bakom serien:

– Alla som jag har fått jobba med är verkligen duktiga och genuint bra människor.

Den här dieten och träningen, har du gått igenom något liknande förut?

Inte på den här nivån. Jag var verkligen inte i bra form innan. Det lades en jävla massa jobb på det under två års tid. Nu tränar jag på ett sätt som jag aldrig gjort innan och man hinner ändra ganska många vanor på två år. En väldigt märklig resa, att lägga om hela sitt liv.

Börje-the-journey-of-a-legend-600x340_4.png

“Tacksam för resorna med Beck och Börje”

Förutom att Valter Skarsgård är aktuell med den nya Börje-serien har han sedan en tid tillbaka haft en framstående roll i Beck, där han spelar Martin Becks barnbarn, Vilhelm.

Sedan jag drog igång med Beck har det varit skönt att ha ett stående gig. Jag har jobbat som skådis länge, men innan har det varit periodvis. Men de senaste åren har varit en annan resa och det har varit intressant att jobba både med Beck, komma in i det gänget och hur de jobbar, men samtidigt ha fullt fokus på Börje-serien, säger Valter och fortsätter:

Jag är väldigt tacksam för båda resorna. Att få göra Beck är stort, det är ikoniskt i Sverige och något jag växt upp med som liten. Första inspelningarna var det lite “fan, det är ändå Beck”, säger Valter.

 

Tar du några råd från familjen, eller vill du köra ditt eget race?

Alla har haft olika resor och yrkesbanor i den här branschen, men det är klart att man kan prata med varandra. De förstår situationer man kan vara i och man kan hjälpa varandra att hålla huvudet kallt ibland när det behövs, säger han och fortsätter:

Pappa höll på i en helt annan tid och nu håller jag på i en ny. Vissa i familjen har haft karriärer som gått jättefort, medan andra fått jobba sig fram. Det är en så pass unik bransch för alla inblandade, så även om vi är i samma bransch vet jag inte hur det är att vara i någon av mina familjemedlemmars skor och vice versa.

Har du något drömgig?

– När jag var mindre brukade jag alltid säga att jag ville spela Jokern i Batman, men nu har jag landat i att spela Börje Salming var mitt drömgig. Jag visste bara inte om det tidigare, avslutar Valter Skarsgård.Med Allente-appen kan du njuta av dina streamade tv-kanaler, sport, film, serier och barnens favoriter när och var du vill – samlat på ett ställe! Här hittar du bl.a. massor av filmer och serier från Viaplay. Utbudet i appen baseras på vilket tv-paket du har.

Välj tv via streaming, fiber eller parabol. Installation och tv-box ingår.